Dag 1

Det är den 25 november och starten går kl 13. På förmiddagen tar vi en sista glass innan vi kastar loss. Vi kommer iväg bra efter starten i den hårda vinden. Det dröjer dock inte många timmar förrän sjösjukan infinner sig hos Lena och Jonas.

Blog Image

Dag 2

På morgonen får vi sällskap av delfiner vid vår sida. Vi ser fortfarande ett flertal båtar runt oss hela dagen. Varje dag klockan 12 ska vi rapportera in vår position. Peter lyckas dock rapportera in fel siffror vilket gör att vi ser ut att segla mot Afrika! Enligt rapporten ligger på plats 193 av totalt ca 240 båtar och vi får oroliga mail från anhöriga som undrar vart vi är på väg.

Dag 3

Lena och Jonas är fortfarande mest frånvarande. Som tur är har Peter hjälp av sina tre supergastar, Fabian, Hampus och August som hjälper honom att ratta skutan.

Blog Image

Dag 4

Nu börjar vi alla må lite bättre och komma in i de dagliga rutinerna på båten. Batterierna behöver laddas varje dag och vi fyller på våra vattentankar regelbundet genom att avsalta och rena havsvatten. Det innebär att vi alla kan ta en dusch vilket känns väldigt lyxigt. Sent på kvällarna kan vi ladda ner mail från vår sailmail adress via SSB radion. Vi var osäkra på om vi skulle få det att fungera innan starten då vi inte använt denna tidigare men det visade sig fungera väldigt bra. Det var lika roligt varje kväll att läsa mail från de som följer vår färd hemifrån.

Dag 5

Igår fick vi upp vår gennaker och har seglat med den hela natten. Under dagen kommer regnskurar med kraftiga vindar och vi måste ta ner den. Då upptäcker vi att den sitter fast! Efter någon timmes slit lyckas Jonas och Peter med gemensamma krafter dra ner seglet. Det visar sig att toppblocket har skurit och vi är glada att vi fick ner seglet. Det fortsätter att blåsa mycket med grov sjö och vi revar våra segel. När Jonas vaknar för att avlösa Lena på natten kommer han upp yrvaken och säger: ” det känns som jag försökt sova i en tvättmaskin!”.

Dag 6

Nästa morgon tittar solen fram och båten börjar torka upp efter alla brottsjöar. Peter konstaterar att vi har fått en saltinbakad båt.

Dag 7

Första advent! När killarna vaknar hänger adventskalendern i salongen med rebus att lösa för att hitta skatten. Senare under dagen kör vi frågesport. Vinsten (för både stora och små) är två skålar med jättemycket supersmaskigt smågodis från Sverige!

Dag 8

Idag hittar vi vår första flygfisk på däcket. Det blåser mycket och vi snittar närmare 200 distans igen. Det är en utmaning att försöka göra mat när båten rullar åt alla håll. Varje gång någon är i köket för att laga mat hörs porslin eller kastruller kana runt. Har man tur hinner man fånga upp allt innan det åker över kanten.

Blog Image

Dag 9

Äntligen börjar vinden och vågorna mojna. August kommer upp på morgonen och undrar om vi är inne i hamn, det gungar ju ingenting! Då blåser det bara 10 m/s när denna kommentar fälls. Vi har en skön dag då vi bara slappar. Precis lagom till middagen bryts dock denna sköna tillvaro – autopiloten går sönder och vi måste handstyra. Hjälp! Måste vi handstyra hela vägen till västindien…….

Dag 10

Trötta efter nattens obefintliga sömn börjar Peter kolla upp vad som kan ha gått sönder. Efter ett samtal till Stefan Andersson på Raymarine lyckas han hitta felet och laga fluxgaten. Alla vet väl vad en fluxgate är!!! Tack Stefan för hjälpen, du räddade oss från 8 dagars handstyrning över Atlanten! Nu kan vi koppla av igen.

Blog Image

Dag 11

Puh, vad varmt det börjar bli. Vi har nu kommit in i vardagen ombord. Idag lagar vi äppelpaj med vaniljsås till efterrätt. Mums!

Dag 12

Båten börjar kännas rätt smutsig. En skurtrasa kommer fram och nya sängkläder bäddas i sängarna. De gamla känns stela av allt salt som skölj in över båten sedan start. Det börjar blåsa igen och flera regnoväder drar över oss. Det är skönt att sitta i ”bubblan”.

Dag 13

Barnen hittar på nya leker varje dag på de få kvadratmeter de har att röra sig på. Dagens aktivitet går ut på att med hjälp av 4 luftgolfbollar och var sin petflaska få bollarna i mål som är akterkojen respektive förpiken. Gungandet ger det en extra dimension.

Dag 14

Efter flera dagars regnoväder som avlöst varandra spricker solen igenom framåt eftermiddagen. Tyvärr dör även vinden ut i samma stund. Efter ett par timmars guppande och segel som står och slår ger vi upp och sätter på motorn för första gången. Det blir 2 tim 30 min motorgång innan vinden dyker upp igen och vi kan sätta segel.

Dag 15

Nu har vi varit ute till havs i 2 veckor. Känns lite overkligt att så lång tid gått. Denna dag är vi alla väldigt frustrerade då båt efter båt med spinnaker seglar förbi oss! Suck, om vi ändå hade vår gennaker……

Dag 16

Ännu en perfekt gennakerdag……suck! Vi får trösta oss med god pizza som Jonas tillagar. Nu börjar vi länga efter att se land.

Dag 17

Sista dygnet har vi svårigheter att ladda batterierna. Motorladdningen slutade att fungera för ett par dagar sedan och dieselgeneratorn går sämre och sämre. Vi handstyra stora delar av dagen för att spara batterikapacitet. Vi når mållinjen vid 2 tiden på natten som båt nr 78 av totalt ca 240. Väl inne i hamnen blir vi firade med rompunch och glada hejarop från andra ARC båtar som just kommit in. En härlig känsla att ha nått målet. Vår totala tid över Atlanten slutade på 16 dygn, 17 timmar och 25 minuter. Åh, vad skönt att få krypa till kojs utan att det gungar.

Blog Image