Vi har nu spenderat 10 dagar i Cascais. Det är en superhärlig semesterort strax utanför Lissabon.

Blog Image

En extra krydda har varit alla paket vi fått hitskickade från skola, familj och vänner. Det har varit lilla julafton var och vannan dag den senaste veckan. Tack snälla alla ni som skickat böcker, teckningar, presenter och godis!

Blog Image

Det har varit skönt att ligga still så pass länge som vi gjort här. Båtskolans elever har jobbat på väldigt bra på förmiddagarna och vi har hunnit med att spela tennis, bada, cykla och gå på olika upptäcktsfärder på eftermiddagarna. En dag hade båtskolan utflykt till Lissabon. Det är en tågfärd på ca 30 minuter. Där besökte vi bland annat Oceanarium från EXPO 98.

Blog Image

Besöket var mycket roligt och givande. Självklart var hajarna i det stora akvariet i mitten med sina läskiga tänder en av de stora attraktionerna för killarna.

Blog Image

Förutom flera olika sorters haj fanns det rockor och andra djuphavsfiskar. En av dessa fiskar var jättestor och nästan fyrkantig i formen. Förutom det stora akvariet fanns det pingviner, uttrar och regnskog med fåglar att se på.

Blog Image

Efter besöket hann vi även med att se lite av Lissabon. Staden är uppbyggd på 7 kullar och har haft två större jordbävningar under sin period som huvudstad. Den sista jordbävningen ägde rum 1755 då vissa delar totalförstördes. Detta syns tydligt idag när man studerar kartan över staden.

Blog Image

De senaste dagarna har vi förberett oss för överfarten till Madeira. Matförråden ska fyllas på och båten ses över. Vi passar även på att laga olika rätter som vi fryser in. Det är skönt att kunna plocka fram dessa under färden, speciellt om det är lite grov sjö då man inte gärna vill stå nere i båten några längre stunder för att laga till någonting gott.

På lördag den 22 september fyllde Fabian 9 år. Han var lite bekymrad över att inte få några presenter men var efter grattandet på morgonen väldigt nöjd. En av de bästa presenterna var ett fiskespö för att fånga de stora fiskarna ute på Atlanten. Nöjd frågade han om det gick att fånga haj med detta spö vilket vi insåg att det inte var omöjligt. Både Lena och Peter kände dock en viss skräck över tanken att dra upp en levande haj på båten.

På söndag kastar vi loss för att segla till Madeira, en etapp på 3-4 dagar (ca 550 Nm). Vi räknar med att få en betydligt skönare segling än tidigare etapper över Nordsjön och Biscaya. Vågorna ska vara snällare och vindstyrkan inte lite kraftig som längre norrut. Prognosen ser bra ut. Solen skiner och termometern visar på 25 grader och vi kommer starta med en härlig slör på 10 m/s.