Efter det trendiga Sanxenxo med champagnebarer i hamnen fortsätter vi ut till Islas Cies. Det är en liten ö strax utanför Vigo. Ön är relativt liten med ett fåtal hus. Snabbgående båtar tar dagsturister ut till den natursköna ön med fantastiska sandstränder. Här får vi mersmak för vad vi tror Västindien kommer erbjuda. En stor skillnad är dock vattentemperaturen. Vi uppmätte som högst 17 grader!

Blog Image

Islas Cies blir vårt sista stopp i det natursköna Spanien. En dagsetapp längre söderut angör vi Póvoa de Varzim i Portugal. Här träffar killarna både en norsk och en dansk långseglande familj med barn. Det har varit lite tunt på den fronten och framförallt Fabian har saknat kompisar att leka med. Det blir ett par härliga dagar med skolgång på förmiddagen för alla barnen och lek på eftermiddagen och gemensam fika för stora och små.

Mitt i allt lekande lyckas August slå upp ett djupt jack i hakan. Fram med sjukvårdslådan och tejpa ihop så gott det går. Nu har han tre ärr bara i ansiktet, i pannan, ögonbrynet och nu hakan. Hoppas det läker ihop bra på hakan.

Besöken i hamnarna längs Portugal skiljer sig från de tidigare länder vi besökt. I varje hamn ska vi klarera in och visa pass, båthandlingar, försäkringsbrev m.m. Frågor ställs om vi är föräldrar till barnen m.m.

Blog Image

Vidare är portugiserna duktiga på att ta bra betalt i form av hamnavgift. Ju längre söderut desto högre är prislappen. Detta är oavsett om det är en stor, välutrustad marina eller en enkel hamn med en brygga. Fler än vi bland seglarna har ställs sig frågande till denna prissättning. Även tillgången till trådlöst nätverk är högst varierande. Då får man passa på att uppsöka internetcafé då vi är ute på upptäcktsfärd.

Blog Image

Inne i hamnarna kryllar det av fiskar, alla av samma sort. Enligt uppgift smakar de dybotten och omöjliga att fånga med håv enligt en brittisk båt. Det stoppar dock inte barnens framfart att försöka fånga dessa. Hampus lyckades vid ett tillfälle fiska upp 5 stycken i håven vilket resulterade i förvånade miner och jubel på bryggan.

Blog ImageBlog Image

Även mindre fiskar vid stränderna går bra att fånga.

Blog Image

När vi kom till Spanien fick vi information om att det alltid blåser nordliga vindar längs hela kusten till Algarve. Underbart tänkte vi. Då blir det härliga dagsetapper ner längs kusten. Visst har vi fått lite härlig segling men vi tycker nog Atlanten mest legat spegelblank när vi ska förflytta oss.

Vi ser fram emot att komma till Cascais som blir vårt sista stopp innan vi tar sikte på Madeira. Där planerar vi ligga i 7-10 dagar och ha skola och gör utflykter till Lissabon. Det vore även trevligt att hinna med någon golfrunda och Fabian vill gärna spela tennis.

Blog Image