När vi lämnar Gedser på fredag morgon den 19 juli har vi äntligen vindarna med oss! Vi får en fantastisk segeldag och hinner både spela monopol och läsa böcker under gång. Framåt eftermiddagen passerar vi badstranden vid Laboe och går in i hamnen. När vi vaknar nästa dag skiner solen och vi bestämmer oss för att stanna en extra dag.

Blog Image

Vi går och badar på den långa stranden. Vi äter lunch vid strandpromenaden och Hampus och August får var sitt mynt för att åka en helikopter. Hampus kommer dock snabbt på hur man får åka gratis till killarna´s stora nöje! Efter ett 20 tal åkturer med mycket skratt kommer så ägaren till helikoptern och gratisturerna är slut.

Blog Image

Vi passar även på att besöka ett marinmuseum med utkikstorn och en pensionerad u-båt.

Nästa morgon slussar vi in i Kielkanalen. Det fina sommarvädret har ändrats till regn och vi bestämmer att gå hela kanalen på en dag. Vi möter många fraktfartyg under dagen och framåt eftermiddagen är vi framme i Brunsbuttel. Det är en populär hamn och framåt kvällen är den ”knökfull”. Man kan gå över båtarna från ena till andra sidan av gästhamnen.

Blog Image

Måndag morgon slussar vi ut i Nordsjön och går upp till Cuxhaven. Väl framme vid hamnen inser vi att vi måste gå in med en sidström på över 4 knop, vilket betyder full fart och siktar på läsidan. Väl inne i hamnen är allt lugnt igen. Efter lunch i gästhamnen är dagens uppdrag att hitta impellrar till dieselgeneratorn. Den slutade fungera någon dag tidigare och vi är angelägna att få det åtgärdat innan vi tar oss vidare ut till Helgoland.

Efter lite letande hittar vi så rätt impellrar och Peter passar på att köpa 3 stycken (bra att ha!).

Tisdag förmiddag fortsätter vi ut till Helgoland. När vi lämnar på förmiddagen får vi strömmarna med oss vilket ger ett par extra knops fart. Vi vet att vindarna kommer öka kraftigt under senare delen av dagen och väl framme på Helgoland inser att vi hann innan ovädret nått ön. Vid 20 tiden säkras hela hamnen upp i förberedelse för mycket kraftiga vindar. På några minuter ökar vindstyrkan från 5 till 20 m/s samtidigt som himlen öppnar sig.

Vi planerar ligga kvar på Helgoland och invänta bättre vindar. Vi får se hur många dagar vi blir kvar på den underbara taxfreeön i Nordsjön.