Lördag 8 juli 2006

kl 3:45 ringer väckarklockan på Tomtebo. Dags att stiga upp. Kvart över fyra står hela familjen med Peter, Lena, Fabian, Hampus och August på bryggan med packning och blir upplockade av Anders. Han ser lite trött ut men håller god min. Resan ut till Arlanda går väldigt fort. Det är bara vi och några enstaka taxibilar ute. Väl ute på Arlanda är dock kommersen i full gång. Det är lördag morgon och många ska iväg på olika charterresor. Avgångshallen är full av människor. Jag ser ett barn fortfarande i pyjamas passera säkerhetskontrollen. Vi sätter oss och äter vår medhavda frukost, handlar lite godis, smink och böcker.

Kl 7:30 avgår planet ner till Amsterdam. Det känns lite overkligt att vi efter närmare 8 års drömmar och tankar om en stor segelbåt nu är så nära att förverkliga den.

En hyrbil kvitteras ut och efter 15 mil kommer vi till Scharendijke. När vi går in i shoppen i hamnen möter vi Kees son och en tjej som ger oss nycklarna till båten. I båten hittar vi våra kartonger med täcken, kuddar, sängkläder, köksutrustning mm som Den Hollander och hans fru varit snälla och ta med i sin bil från Stockholm till Holland. De bor endast 15 minuter ifrån hamnen.

Det känns fortfarande lite overkligt att det är vår båt. Barnen klättrar runt och tittar och kommer fram till att Hampus och August sover i våningskojen och Fabian sover i förpiken. Fabian ville först inte sova själv i förpiken men kommer fram till att om han fick ha den helt för sig själv så var det bra. Vi går med på den dealen men finner när vi packar upp kläderna att vi måste bryta detta löfte rätt omgående. Hampus och August har inte så många skåp att lägga kläder i.

Efter att vi gått igenom båten tar vi bilen in till centrum. Vi äter på en restaurang men barnen är inte så där jätteglada över detta. Till alla barnrätter serveras äppelmos vilken alla 3 rynkar näsan åt. Därefter går vi in i mataffären och börjar bunkra upp lite mat.

Till middag går vi och äter på båtklubbens restaurang i hamnen. En oktagonformad byggnad med utsikt över vallen. Barnen är jättetrötta efter en lång dag och endast en kort tupplur i bilen. Vi avslutar middagen snabbt och alla går och lägger sig, trötta efter en lång dag med många nya intryck. Peter måste dock prova duschen innan han kryper ner i den stora lyxiga sängen i akterkojen. Det här är lite skillnad mot tidigare båtar vi seglat!

Söndag 9 juli 2006

Alla har sovit gott den första natten i båten. Toaletterna stinker för vi har inte spolat under natten. Vi är lite osäkra på hur stora tankarna är så Peter tycker vi ska gå på de allmänna toaletterna en bit bort.

Förmiddagen springer snabbt förbi. Lena påminner om att vi måste handla innan affären stänger kl 13 för dagen. Efter lunch tar vi bilen och åker till Grevelingensluis i Bruinisse. Det känns skönt att ha sett slussen vi ska gå igenom och ser att strömmarna i slussen är obefintliga. Vi fortsätter vår bilfärd till Zierikzee som ett första alternativt nattstopp på vägen hem. Fortsätter sen till Roompotsluis och finner att bron inte är öppningsbar vilket vi ställer oss lite frågande till. Visserligen ser bron hög ut men är den tillräckligt hög?

Nordsjön på andra sidan slussen ser inte inbjudande ut den här dagen. Ska vi verkligen ut på det stora havet snart? Nej Tack är känslan denna regnruskiga dag.

Måndag 10 juli 2006

Vi vaknar relativt tidigt den här morgonen. Kees från Najad är tillbaka från semestern och vi ska tillsammans gå igenom båten. Peter tar huvudansvaret för detta och jag går iväg med barnen till stranden på andra sidan vallen som vi såg dagen innan. Badkläder packas och tre badsugna barn halvspringer bort till stranden med en kort paus på lekplatsen på vägen. Väl framme upptäcker jag till min förskräckelse att Holländarna tydligen tömmer sina septikkankar med vitt och rosa toapapper rakt ut i Grevelingenmeer. Strandkanten är täckt av en sörja och vattnet ser allt annat än inbjudande ut. Räddningen för barnen blir att samla snäckor och ta med sig tillbaka till båten. Vid genomgången av båten fann vi en del småfel, bland annat är en hel del dörrknappar trasiga, en lampa trasig, myggnät trasigt, masten står lite snett framåt? När vi korrigerar för det sätter sig dörren in till våningshytten!

Vi får reda på att motorn till gummijollen blivit stulen och Kees väntar besked från Alfred om han får ge oss en ny motor eller om vi ska ta det i Sverige. Några servicekillar kommer på båten och fixar det mest akuta inför vår avsegling mot Sverige. Vi äter en tidig middag och strax därefter kommer servicekillarna utrullandes med en alldeles ny Suzuki Four stroke motor. Man tackar och bockar.

Vi bestämmer oss för att kasta loss imorgon bitti och börja vår hemfärd till Södra Lagnö i Stockholms skärgård utan att ha testat båten ute till havs. Vi vill inte tappa en dag och kommer fram till att Kees inte kan hjälpa oss så mycket bara genom att ta ut båten en dag och segla i Grevelingenmeer.

Tisdag 11 juli 2006

Vi tar en lugn morgon, byter gasflaskor, äter frukost och kastar loss kl 10 fram kajen. Kees är med på bryggan och vinkar av oss. Nu börjar vi hemfärden!

Vi tar oss för motor en bit ut i Grevelingenmeer innan vi sätter segel. Efter ett par timmar har vi kommit ner till Buinisse. Där ska vi fylla på diesel. När vi kommer in i hamnen blåser det rätt kraftigt, tankbryggan är full med andra båtar och det kommer en massa båtar från alla håll, både stora och små. Peter blir klart stressad över situationen då han inte känner att han kan behärska båten ännu. Det går dock bra och vi får hjälp att lägga till vid tankbryggan. Vi fyller 321 liter diesel och lite bensin till lillmotorn till dingen och fortsätter runt hörnet in i första slussen, Grevelingensluis. Efter en kort väntan får vi går in och slussningen går alldeles utmärkt. Väl ute går vi en kort sträcka över till nästa sluss, Krammersluizen. När vi kommer fram finner vi att där är en fast bro om 18,50 meter! Vi får reda på att vi måste gå igenom slussen för yrkestrafik med öppningsbar bro. Vi går runt och anropar på VHF kanal 22. Det känns lite pirrigt att anropa för första gången. När Lena tog VHF certifikatet i vintras fick hon lära sig väldigt formellt hur man skulle anropa. Vi har med oss vår Svenska licens men enligt Kees är båtens VHF kopplad till det holländska registret och att de ser att det är Anna Jacoba som anropar. Jag anropar lite informellt ”Sailingyaht Anna Jacoba calling” och får snabbt svar att vi ska vänta och att de anropar oss när vi kan gå in i slussen. Precis när vi har lagt till vid bryggan blir vi anropade att vi kan gå in i slussen. När Lena ska kasta loss tappar hon en fender i vattnet. Ett kort ögonblick funderar vi om vi ska strunta i den och gå in i slussen eller försöka få upp den. Peter beslutar att vi ska försöka få upp den då dom är bra att ha och vi bara har 5 stycken på båten. Lena får upp den med hjälp av båtshaken och vi kör in i slussen.

Det är lite trixigt att lägga till tamparna inne i slussen och man känner av att båten är rätt stor. Många fendertar är att rekommendera då man inte vill få märken på den fina båten. Bredvid oss i slussen ligger fraktfartyg på 110 meter och vi känner oss plötsligt väldigt små!

Vi sätter segel och få en fin seglats fram till nästa sluss, Volkeraksluizen. Här går det inte lika lätt att anropa på VHF. Lena försöker ett flertal gången men får inget svar. Det finns flera olika VHF nummer angivet på sjökortet och vi blir inte riktigt klok på vilken kanal vi ska ropa på. Efter en stund ropar de ut i högtalarna i slussen på holländska och vi förstår ingenting. Till slut hör vi i högtalarna att de ber oss på engelska att vi ska flytta på oss! Vi backar ut och ligger och väntar. Fraktfartyg/pråmar kommer i en strid ström in till de tre slussarna. Vi noterar att det alltid är en sluss öppen och att båtarna går in i den öppna slussen i en strid ström. Endast en sluss är dock öppningsbar och vi får vänta tills det är vår tur. Då äntligen anropar de oss på VHF och vi kan gå in i slussen. När vi kommer ut börjar barnen knorra att de är hungriga. Oj, klockan är redan halv sju på kvällen. Peter värmer på lite färdig spaghetti och köttförssås medans Lena går för motor upp till den sista bron vi ska passera för dagen. Här har vi turen på vår sida. En segelbåt ser vi vänta på andra sidan bron och när vi kommer fram öppnas bron och vi kan gå rakt igenom utan någon väntetid. Härligt! Vi vinkar glatt till killen uppe vid brofästet. Vi har nu rak motvind och går för motor upp till Marina Stellendam. Vi kommer fram först klockan 10 på kvällen och anropar på VHF enligt skylt vid inloppet till marinan. Ingen svarar och vi går in och lägger oss vid första bästa plats. Fabian har redan somnat i soffan medans Hampus och August är hur pigga som helst! Väl förtöjda lägger vi barnen och vi går själva och lägger oss strax efter. Vi bestämmer att vi går tidigt imorgon bitti innan eventuell vind vaknar till liv.

Blog Image

Onsdag 12 juli 2006

Vi lämnar hamnen kl 8 på morgonen utan att ha betalt någon hamnavgift och går runt piren in i Goereesesluis. När vi är på väg in i själva slussen ändrar sig Peter flera gånger vilken sida vi ska ligga på och vi har svårt att få in båten till tampfästena. Till slut får vi in båten men det här var absolut den trixigaste tillläggningen. När slussportarna öppnas ligger Nordsjön nästa spegelblank och solen skiner. Vilken härlig premiärtur på Nordsjön! Vi går för motor en bit upp innan vi sätter segel. Vädergudarna är snälla mot oss den här dagen och vi lagar en varm lunch som vi äter under gång. Efter lunch dyker plötsligt kustbevakningen upp med kurs rakt mot oss och ”saftblandaren” igång. Vi saktar ner farten men när de kommer fram till oss och som synes spanat in oss åker de tillbaka in mot land. Vi fortsätter vår färd norrut. Under tidig eftermiddag kommer vi fram till Scheveningen. Hamnkapten står på yttre bryggan och tilldelar oss en plats dit vi får backa in till. Tilläggningen går utmärkt och det känns skönt. Många ögon följer båtens tilläggning i hamnen. Hamnvakten tar betalt och det kostar 28;50 Euro för båten, ;50 euro/pp samt 1;50 för elanslutning. Den fungerar dock inte så bra då säkringen går hela tiden så vi får ändå köra dieselgeneratorn.

Vi går och handlar och på vägen tillbaka ramlar August och slår upp knäna. Inte så jätteilla men han skriker som en stucken gris hela vägen tillbaka så att vi till slut får ta ner honom i ruffen där han efter en lång stund lugnar ner sig. Vi äter en god middag och pratar lite med grannbåten som hjälper oss med tidvattenberäkning. Det känns nästan som vi är på västkusten när hela hamnen är full med båtar i flera led.

Peter och killarna tar gummibåten och åker bort och badar medans Lena stannar kvar på båten och tar det lugnt.

Torsdag 13 juli 2006

Vi lämnar hamnen på morgon och går ut i ett väldigt lugnt Nordsjön. Vi går för motor första biten men efter en stund kan vi sätta segel. Ännu en skön seglats och efter ett par timmars segling bestämmer vi att fortsätta förbi Ijmunden och segla ända upp till Den Helder. Tidsmässigt ska vi komma fram i rätt tid enligt vår grannbåt i Scheveining. Framåt eftermiddagen tilltar vinden och når upp mot 15 m/s. Vi har både vind och strömmar emot oss men kan ändå göra 5 kts genom vatten. Fören dyker i vågorna i den krabba sjön och vattnet spolar över båten. Vi sitter väldigt skönt bakom fönstret och barnen tycker det är roligt, nästan som att vara på Gröna Lund. Framåt middagstid sätter sig Fabian och börjar läsa. Efter en kort stund blir han ledsen och säger att han mår illa. Peter sätter sig med honom och talar om vad man ska göra när man blir sjösjuk och efter en stund mår han bra igen. Vi kommer in i hamnen vid 7-8 tiden på kvällen och får en bra båtplats. Inne i hamnen ligger 3svenskflaggade båtar som seglar med Kryssarklubben. Mittemot båthamnen ligger väldigt många militärbåtar, både små och jättestora.

Blog Image

Fredagen 14 juli 2006

Hela familjen tar en välbehövlig sovmorgon. Efter lite övervägande bestämmer vi oss för att stanna en natt till i hamnen innan vi tar sikte på en lång etapp till Helgoland. Enligt prognosen ska vinden avta under eftermiddagen och barnen behöver få se något annat än guppande hav. Fabian är lite sur för att vi inte ska segla vidare samma dag men det går snabbt över. När vi äter frukost i sittbrunnen är det full aktivitet i luften med militärhelikoptrar som flyger väldigt lågt och med militärer hängandes som klasar i lina under helikoptern. Det ser ut som det är en militär uppvisning som pågår med småbåtar som kör runt i hamnen mitt emot och släpper röd och grön färgad rök efter sig. Efter frukost tar vi en promenad in mot stan. Vi passerar ett marinmuseéum och killarna vill gå in. Det visar sig vara gratis inträdde idag. Killarna tycker det är spännande att se alla fartygsmodeller och gå in i en riktig ubåt. Vi äter lunch på ett fartyg i marinmuséet innan vi fortsätter vår promenad in mot stan. Vi köper dricka och barnen och August är ”trött i benen”. På vår promenad in hittar vi en affär med en massa roliga muggar. Då vi lovat barnen att dom ska få en ”egen mugg” går vi in. Fabian, Hampus och August hittar var sin mugg och alla är lyckliga när vi lämnar affären. Det var trots allt inte så tokigt att ta den här promenaden in till stan. På vägen tillbaka stannar vi till vid en lekpark vilket tilltalar Hampus och August. Fabian sitter med oss och väntar. Han börjar bli lite för stor för att tycka alla lekplatser är tilltalande.

På eftermiddagen går Lena iväg med August och Hampus och fiskar krabbor. Ja, fiska och fiska, snarare vända på stenar och plocka krabbor. Det är lågvatten och krabborna ligger och trycker under stenarna i väntan på högvatten. Sen följer ett krabbrace på bryggan då även Fabian vill vara med och titta. Vi äter middag i båten och på kvällen upptäcker killarna att krabborna klättrar på vägen i hamnbassängen. De fyller en hink med krabbor och har ett jättestort krabbrace innan de går till sängs.

Blog Image

Lördag 15 juli 2006

Vi avgår kl 8 på morgonen och siktar mot Helgoland. Det är fint väder men det blåser från fel håll för oss sett. Vi kan segla de första timmarna men sen får vi ta ner seglen när vi måste vika av mer mot norr /nordost. Vinden tilltar och är uppe i ca 15 m/s. August är först med att kräkas. Han är ledsen men det går snabbt över. Resten av resan är August en glad kille som tycker livet är okey, förutom vågorna som är läskiga. Sen är det Lena´s tur att må dåligt följt av Fabian. Fabian är hängig hela dagen och ser väldigt blek ut. Hampus däremot är en riktig sjöman. Han bara skrattar och tycker livet är toppen, helt oberörd över gungandet.

Dagen tuffar på rätt långsamt. Vi går för motor rakt mot vinden och det är en rätt skumpig överfart. Vi ser stora tankerfartyg i princip hela dagen ute o farleden. Vi går i ”småbåtsleden” en bit närmare land.

Framåt kvällen bäddar vi för barnen i sittbrunnen. August och Hampus ligger på durken, Fabian på en av sidorna. Alla tre har kudde och duntäcke. De somnar snabbt efter att solen gått ner i i havet vid 22 tiden. Lena och Peter håller sig vakna med godis, läsk och annat sött. Vi byter platser och går upp och ner för att fixa ”saker”, allt för att hålla sig vaken.

Blog Image

Söndag 16 juli 2006-07-18

Vid fyratiden på morgon börjar det bli ljust och strax efter går Peter och lägger sig en stund och Lena håller vakten själv. Tyska kustbevakningen får syn på oss och kommer upp och tittar på oss. De ropar dock inte på VHF utan försvinner bort efter titten. Peter vaknar efter någon timme och Lena går ner och lägger sig och soven en stund. Vinden har avtagig och när barnen vaknar allteftersom under morgonen känns havet riktigt inbjudanden ut. Vinden har lagt sig och vi kan göra frukost. Fabian är tillbaka i matchen och har fått tillbaka aptiten. Vid 10 tiden kommer vi fram till Helgoland efter 26 timmar till havs. Det känns skönt och vi hittar en bra bryggplats inne i gästhamnen reserverad för båtar över 14 meter. Man tackar!

Efter lunch tar vi en promenad in i samhället och på kvällen äter vi på Bunte Koh som ligger i bunkerhamnen. Det är rejäla portioner och hela middagen går på 48 euro. Hela familjen går och lägger sig tidigt. Alla är trötta efter nattseglingen.

Måndag 17 juli 2006

Vi tar en välbehövlig sovmorgon. Lena går iväg och betalar hamnavgiften för 2 nätter vilket går på 33 euro, riktigt prisvärt. Tyvärr finns det inte vatten på bryggorna och bara ett elskåp längst in i hamnen dit endast ett fåtal båtar når. Vi äter lunch på restaurang Marina. Fabian tar en fisksoppa som är jättegod. August och Hampus tar en barntallrik spagetti köttfärssås, en jättestor portion för 4,80 euro!

Lena går iväg för att tvätta i hamnen. Han som sköter dusch, toa och även bistår med tvättmöjligheter är väldigt trevlig men är ett verkligt original. Han är lång, stor kulmage, smala ben, tjock guldring i ena örat och skepparmössa på huvudet. Han påminner om Pippi Långstrumps pappa, det är bara skägget som saknas! Tvättmaskinen visar sig stå inne i ett trångt skyffe och bland all bråte på maskinerna blandas skålar med växelmynt och hans tandborste i ett glas!

Efter lunch lagar Peter och Lena genuan som blåste sönder under överfarten. Den sjunger verkligen på sista versen men vi vill gärna att den ska gå att segla med hem till Stockholm. Efter genomgång att alla skrymslen finner vi bara att vi har en stormfock och genacker varför det känns extra angeläget att få iordning på genuan. När vi tejpat ihop seglet så gått vi kan tar vi gummibåten bort till stranden och tar en väldigt skönt bad. Barnen leker på stranden och Lena passar på att gå och handla frukt och grönsaker som är helt slut.

På kvällen går vi in till byn igen. Barnen stannar till och leker vid lekparken. Bredvid parken sjunger ett gäng äldre gubbar på en scen med blåa skjortor och röda halsdukar. Sångerna handlar om Helgoland och publiken sjunger med. Vi fortsätter in i byn och passerar alla stängda taxfreebutiker och tar hissen upp på höglandet. Vi hittar en mysig restaurang med utsikt över hamnen och havet. Barnen äter pizza som visar sig vara en lite större varm macka. Fabian blir inte mätt utan får mat av oss. Lite glass till efterrätt får avsluta middagen innan Lena och Hampus går iväg på en promenad uppe på höglandet. Peter, Fabian och August tar trapporna ner och går till lekparken vid stranden. När Lena och Hampus kommer tillbaka till lekparken har klockan hunnit bli rätt mycket. Fabian och August blir lite sura när Hampus berättar om skolgårdens lekpark vi hittat med linbana och rutchkana. Med en ättiksur Fabian går vi tillbaka till båten.

Tisdag 18 juli 2006

Dags att segla vidare idag. Vi väcker grannbåtarna då vi ligger längst in och kvart i nio kommer vi iväg. Vi går in till bunkerbryggan och får vänta då det är kö för att komma till. Peter känner sig lite stressad över att tiden rinner iväg. Tidvattnet är på väg ut och loggen hinner sjunka från 3,1 meter till 2,6 meter innan vi är klara och iväg. Inseglingen till Elbe är väldigt skön med lagom vind snett bakifrån. Vi kommer rätt med tidvattenströmmarna och forsar fram i 10 knop in mot Kielkanalen. En av många stora tankerbåter möter oss och när den är nästan i jämnhöjd ser vi att den drar upp väldigt höga svall! Oh, Nej ! Luckorna är öppna….Lena slänger sig ner och hinner precis stänga förpiksluckan när första vågen vräker över båten. I salongen strömmar dock vattnet ner och soffa, bord och golv simmar i vatten!

Man lär sig nya saker varje dag…hahahhahah

Vi kommer fram till slussen vid Kielkanalen och vi går in. Det är en odramatisk sluss och efter en stund går vi ut på andra sidan. Betalning för Kielkanalen görs vid Kielkanalen varför vi tuffar direkt mot natthamnen efter slussen. Vi är dock inte ensamma om denna tanke och finner snart att hamnen är full. Även hamnen en liten bit upp är full så vi får gå vidare någon timme till tills vi kommer till en ankringsplats utan bryggor. Vi får för första gången testa ankaret och vi går och lägger oss. Mitt i natten väcks Lena och Peter av ett högt ljud. Peter slänger sig upp ur sängen men fastnar med fötterna i täcket och slår sig så illa att han får ett jack ovanför ögat. Blodet rinner och Lena fortsätter upp för att konstatera att det bara var en av många tankerfartyg som gick förbi mitt i natten. Efter omplåstring går vi och lägger oss igen.

Blog Image

Onsdag 19 juli 2006

Vi går direkt när vi vaktar och äter frukost på vägen i kanalen. Det är en härlig tur och strax efter lunch är vi framme i Rensburg. Lena lägger till för första gången (det är viktigt att båda kan hantera båten helt och hållet!) och hela familjen tar en promenad in till centrum. Barnen hittar en ”helikopter” som dom får åka, första Hampus och August och sen Fabian. Vi fortsätter gågatan fram till ett torg där vi tar en dricka och glass. Vi fortsätter vår ”jakt” efter lekparker (ett knep att få barnen att röra på sig, det blir alldeles för lite av det under seglingspassen) och finner 3 stycken innan vi är tillbaka i båten. Lena går och handlar och sätter därefter på en tvätt (4 euro+2 euro för torktumlaren). Framåt 7 tiden går vi till Restaurang Marina i hamnen och äter en god middag hela familjen. Peter tar en mixad fisktallrik och Lena en scampisallad. August tar en fisktallrik och Hampus och August kött och champinjoner i gräddsås. Hela middagen går på 75 euro. Det fina vädret består med tropisk hetta. Det har vi haft ända sen vi lämnade DenHelder ett par dagar tidigare och vi går och lägger oss i en varm båt. I dessa lägen är air con helt underbart. Det förutsätter dock att man har landström då den drar väldigt mycket energi.

Blog Image

Torsdag 20 juli 2006

Vi lämnar återigen direkt på morgonen och äter frukost på vägen. Vi slussar ut från Kielkanalen ett par timmar senare och betalar då för färden i samband med slussningen (35 euro). Framåt eftermiddagen kommer vi fram till Bagenkop på Langeland i Danmark, en fin liten by. Vi går och köper glass och tar sen ett skönt svalkande bad vid stranden som ligger på andra sidan hamnen. Vi möter även det svenska paret i X-412:an som gett oss rekommendationer om Bagenkop på Helgoland. Dom håller på att bygga i hamnen och mycket är nytt och fräscht vad gäller tvätt, wc och dusch. Hamnavgiften är 140 Dkr (20 Euro). Vi lagar en god middag i båten och läser lite böcker innan vi somnar för natten.

Fredag 21 juli 2006

Vi tar en lugn morgon och kommer iväg först närmare 10. Vi får en plattläns /slör hela dagen på våran väg upp mot Mön där vi tänkt ligga över natten. Solen skiner och det är väldigt, väldigt varmt. Ett bad vore inte helt fel men det får tyvärr vänta. Under dagen hinner Lena med att putsa och feja på båten, Peter läser vidare i Kalle och chokladfabriken för Hampus, Lena läsa för Fabian i Harry Potter boken, korv och makaroner intas till lunch, kojor byggas, sagor läsas och pannkakor stekas innan vi bestämmer oss för att söka natthamn i Stubbeköping på Falster vid 9 tiden. Det är lång väg kvar till Mön och vi vill lägga till innan mörkret faller på. Killarna är lite besvikna och vill fortsätta men får tyvärr finna sig i föräldrarnas beslut denna gång.

När vi lagt till upptäcker vi till vår förvåning att dieselgeneratorn´s kylvatten inte fungerar och Peter får ägna kvällen åt att läsa manualer för att se var Ampellen sitter (om det nu är den som är trasig?). Elkabeln räcker dock precis så kvällen är räddad så sett.

Lördag 22 juli 2006

Vi lämnar tidigt för att segla över till Ystad och möta upp Peters föräldrar, Bengt och Birgit. Det blir en lång dag med ömsom segling, ömsom motorgång då vinden antingen är för svag eller kommer från fel håll. Vi turas om att läsa böcker för barnen på akterdäck. Fabian mår lite dåligt och tuggar sjösjuketuggummi som hjälper. Vi kommer fram vid 7-tiden på kvällen och Bengt och Birgit står på bryggan och väntar på oss. Efter vi lagt till går vi direkt upp till en restaurang och äter middag. Vi hinner precis handla lite mat efter maten och går ner till båten och tar lite god fika. Birgit har kommit med nybakta bullar, Lena´s favoritkakor och barnen´s favoritkakor. Vilket kalas!

Klockan hinner bli väldigt mycket innan barnen kommer till sängs men men, det gör inte så mycket.

Söndag 23 juli 2006

Klockan 6:30 knackar grannbåten och vill gå. Det kom inte som någon överraskning utan vi var väl informerade om detta från dagen innan. Peter och Bengt går upp och tuffar ut från hamnen med kurs mot Rönne på Bornholm. Vi andra sover vidare. Det blir motorgång hela vägen över då havet inte visar på en enda liten krusning. Birgit är glad då hon lätt blir sjösjuk men behöver ändå ta ett tuggummi. Det känns nästan lite spöklikt när vi går över. Det är väldigt varmt och soligt vilket gör att det blir ett soldis som påminner om någon ruskig deckare man läst.

När vi kommer fram till Rönne visar det sig att vi inte kommer in i småbåtshamnen då vi sticker för djupt. Gästhamnen för djupare båtar visar sig vara väldigt trist och vi går över på andra sidan hamnen och hittar en kaj som känns lite trevligare, även om vi ligger strax innanför där katamaren går regelbundet in till fastlandet. Senare visade det sig att det finns en större gästhamn strax norr om den angivna hamnen på vårt översiktskort men då orkar vi inte flytta på oss.

Vi tar en promenad bort till stranden (som ligger bredvid den norra gästhamnen) och finner en liten, välfylld strand. Vattnet känns dock väldigt smutsigt men trots det känns det ändå skönt att få svalka sig. Barnen bygger sandslott och vi sitter och tar det lugnt en bra stund. Sen tar vi en promenad genom byn, med ett glasstopp, tillbaka till båten.

Peter lagar en god köttgryta till middag och alla äter mycket.

Blog Image

Måndag 24 juli 2006

Vi vaknar på morgonen av att det är en väldigt trafik med småbåtar. Det visar sig att ett kryssningsfartyg från Nassau, MarcoPolo har lagt sig för ankar utanför hamnen och nu kör in alla passagerare till hamnen. Avlastningsplatsen råkar vara strax bakom oss och många ögon följer oss under frukosten. Några vinkar glatt, andra filmar oss och några ger komplimanger om att vi har en fin båt. När barnen vaknar har Peter en överraskning till dem som visar sig mycket uppskattad. Peter hittade kvällen innan antennkabeln till TV och sommarlovsmorgon ”Hej hej sommar” sätts på kl 9:15.

Bengt och Birgit säger hej då och ska ta båten tillbaka till Ystad. Vi kastar loss och fortsätter vår färd upp till Simrishamn. På vägen försöker vi dörja makrill men vi lägger snart ner det experimentet till barnens sorg. De vill så gärna fånga fisk på vägen.

Vi kommer fram på eftermiddagen och tar en fika i båten med Birgits alla goda kakor innan vi går bort till stranden. Den visar sig vara betydligt större och trevligare med bättre badvatten än dagen innan. Vi tar en lång promenad på jakt efter en lekpark innan vi går in på en pizzeria och äter middag. När barnen gått och lagt sig passar vi på att tvätta då tvättstugan var upptagen tidigare under dagen. Inget går upp mot att lägga sig i nytvättade lakarn framåt midnatt.

Tisdag 25 juli 2006

Vi lämnar hamnen tidigt när alla barnen fortfarande sover. Vi ser ut att få en perfekt halvslör upp mot en liten ort strax öster om Karlskrona vid namn Sandhamn. Vinden kommer och går lite så vi får delvis gå för motor. Värmen är tryckande het och var det inte för algblomningen så skulle ett dopp i havet vara mycket lockande. Vi kommer fram vid middagstid och finner att vår natthamn är en fiskehamn med ett antal fiskebodar och ingenting mer. Det är vi och max 10 båtar till i hamnen. Barnen tittar på barnprogram och vi ser fram emot att se på DN galan senare på kvällen. Tyvärr försvinner vår fina mottagning via antennen och sportkvällen framför TV´n fryser inne.

Onsdag 26 juli 2006

Som vanligt går Lena och Peter upp tidigt och puttrar iväg när barnen fortfarande sover. Efter 1-2 timmar tittar de upp i sittbrunnen och vi gör iordning frukost. Vi får gå för motor hela vägen upp till Kalmar, ca 30 distans och vi börjar bli rätt trötta på att höra motorns brummande. Det är väl baksidan när man ska färdas så långt på en så pass kort tid som vi har på oss denna sommar. Vi ser fram emot nästa sommar då vi inte har en tid att passa.

Kalmars gästhamn ligger mitt inne i centrala stan och barnen får direkt syn på McDonalds 20 meter från vår bryggplats. Hampus och August springer dit direkt och leker. Lena och Hampus tar en promenad genom stan bort till badstranden. Peter, Fabian och August tar gummibåten. Lena och Hampus passar på att köpa en present till Familjen Jedenheim som vi ska besöka nästa dag.

Badet ligger fint med utsikt över Ölandsbron och vad det ser ut som, ett nybyggt bostadsområde. Barnen leker i parken som finns vid stranden och badar flera gånger. Framåt middagstid promerar Lena och Hampus via mataffären tillbaka till båten. Barnen äter middag på McDonalds och Lena och Peter köper skaldjur. Vi aväter en god middag i sittbrunnen medans solen sakta går ner. När vi ska gå och lägga oss drar livebandet igång 20 meter från båten. Dom spelar gamla.,goa låtar så det är bara trevligt.

Torsdag 27 juli 2006

Ingen vind i dag heller….

Vi går för motor ca 30 distans upp till Sandvik på Öland. En trevlig liten hamn med badstrand bredvid, mataffär och någon restaurang. Strax efter lunch kommer Ulrika ner och hämtar oss. Vi kör direkt till Djupvik, en härlig stenstrand där Magnus, Viveka och Fredrik är. Även Magnus kusin Martina med familj (Johan, Axel och tvillingarna) är där. Vi badar, fikar och får sen packa ihop då vi hör och ser ett oväder komma mot oss från fastlandet.

Vi åker till deras stuga som visar sig vara en fantastik oas med utsikt över havet ut mot Gotland. På tomten står ”det gröna huset”, ”det röda huset” och ”villa wässby”. Det sistnämnda är det nybyggda huset för året. Vi går över till Martina och Johan som bor bredvid och drinkar innan vi äter middag lite senare. Barnen leker, gosar med kaninerna Tina och Sotis, spelar TV spel och tittar på film. När vi avslutat vår middag är barnen trötta och Magnus skjussar ner oss till båten. Vi tar en kopp kaffe och sittar till långt efter midnatt och pratar och har det trevligt innan Magnus åker tillbaka hem till sig.

Fredag 28 juli 2006

Äntligen vind J

Strax efter vi lämnat hamnen sätter vi segel och får en bra vind bakifrån och gör mellan 7 och 8 knop. Vi bestämmer oss för att segla så långt vi känner för och besluta om natthamn lite senare under eftermiddagen när vi börjar känna oss nöjda med dagens segling. Vi seglar norrut och vinden ökar succesivt under eftermiddagen. Vi seglar upp över 11 knop och måste reva seglen. I höjd med Valdemarsvik går vi in i fartleder och går för motor upp i farleden. Precis när vi kommit in slår en varm vind till och temperaturn ökar säkert 5 grader från att ha varit lite kallt till att bli näst tropiskt varmt. Det är en otroligt fin väg och vi lägger oss för ankar i en vik innnanför Fångö norr om Valdemarsvik. Lena, Hampus och August ror runt med dingen och går på upptäcktsfärd på små kobbar. Peter och Fabian lagar middag. Efter maten tar Peter, Fabian och Hampus ett kvällsdopp.

Lördag 29 juli 2006

Vi tuffar för motor vidare norrut. Vädret är fortfarande fantastiskt fint med vi ser regntunga moln i norr dit vi är på väg. När vi nästan är framme i Arkösund börjar det regna för första gången på flera veckor. Vi lägger till vid Norrköpings Segelsällskaps gästhamn, en mycket trevlig liten hamn. Lena börjar baka muffins till fika och Peter går iväg med soporna. När han kommer tillbaka har han sprungit på Joar och Lena Langeland och barnen Elin och Anna. Vi tar en fika i båten och innan vi är klara har det slutat regna. Vi blir hembjudna på middag och Joar kommer och hämtar oss med bil en stund senare. Deras fritidshus är en riktig sommaridyll á la Astrid Lindgren. Jag förstår att de gärna spenderar så mycket som möjligt av sin fritid där. Strax därefter kommer Elins bästa kompis Isabella med Lotta och Thomas Tapper. Vi äter en fantastiskt god skaldjursmiddag. I vanlig svensk ordning trotsar vi vädrets makter när himlen återigen öppnar sig framåt småtimmarna. Till slut ger vi upp och det är dags för oss att åka tillbaka till båten. Joar skjutsa oss tillbaka med deras båt.

Söndag 30 juli 2006

Vi seglar vidare norrut till Landsort på ön Öja. Väl framme snurrar vi runt i hamnen en liten stund