Nu har vi varit här på Madeira i 11 dagar. Överfarten från Porto Santo tog ett par timmar med skön segling och oväntat besök. Halvvägs över till Madeira hörde vi ett stort plask bredvid båten. Strax efter får vi syn på vår besökare – en val! Vi får se den göra ett par fantastiska hopp rakt upp ur vattnet och sedan falla bakåt på rygg ner i vattnet. Det var en härlig upplevelse för oss alla.

Väl framme på Madeira valde vi att gå till den relativt nybyggda moderna marinan Quinta do Lorde på öns sydöstra spets. Marinan ligger långt från bebyggelse vilket gör att en bil underlättar tillvaron. Dessa finns att hyra för en rimlig peng vilket vi gjorde under vår vistelse här.

Efter ett par dagar här kom Peters föräldrar Bengt och Birgit och hälsade på oss. Under deras veckolånga besök gjorde vi ett flertal utflykter. Både barnen och vi uppskattade att få dela vårt båtliv med Bengt och Birgit.

Blog Image

Madeira är en fantastiskt vacker ö. Höga berg på 1800 meters höjd och frodig grönska blandas med de karga lavabergen i sydost och längst vissa kuststräckor.

Blog Image

Då Madeira har flera höga toppar bildas ofta moln över dessa och släpper ner sitt regn på öns nordsida och dess mitt. På södra sidan regnar det sällan.

Blog Image

En dag tog vi oss upp till Rabacal mitt på ön och gjorde en levadavandring. Dessa vattenkanaler som anlades för flera hundra år sedan leder ner regnvattnet från de höga bergen till dalarna. De är ca 5 dm breda och 8 dm djupa. De slingrar sig längs bergkanterna sakta ner till dalarna med kittlande stup bara någon decimeter från fötterna. Det är inget att rekommendera för de med höjdskräck!

Blog Image

Längs sluttningarna blandas stora bananodlingar med hus i varierande skick, allt ifrån fallfärdiga skjul till moderna hus.

Blog Image

Barnens skolarbete har blandats med många utflykter. Att åka bil och se på öns fantastiska landskap tillhör inte våra barns roligaste favoritsyssla. En dag tog vi oss upp på ön och hamnade över molnen. På väg ner åkte vi rakt in i molnen och dimman låg tät tills vi kom ut under molnen. Det var lite spännande. En eftermiddag åkte vi upp till golfklubben och tränade. Med stor entusiasm slår alla tre killarna iväg boll efter boll med stor koncentration.

Blog Image

För att inte trötta ut barnen totalt har vi stannat i hamnen vissa dagar. Där har killarna tränat både sin norska och franska med andra seglande familjer. I slutet av vår vistelse här fick barnen som bonus besöka ett äventyrsbad. Det bästa där var en tunnel man åkte i totalt mörker. Vi var i princip ensamma på hela anläggningen då det enligt portugiserna är vinter nu. Vi nordbor har nog en annan definition på vinter när solen skiner och termometern visar på 24 grader.

Blog Image