Under våra dagar på Helgoland har vi vilat, bättrat på våra historiekunskaper, varit kulturella och ringt 112. Vad gäller den kulturella delen gjorde vi en dag en utflykt bort till lummefåglarna som häckar längs de branta klippsidorna. Barnen tyckte det var spännande att se dessa fåglar, även om det luktade rätt illa från deras spillning!

Blog Image Blog Image

På väg tillbaka får Peter syn på två personer som är långt ute på en avstängd pir. Plötsligt ser han en av personerna trilla i vattnet, ett fritt fall om ca 8 meter då det är lågvatten. Den andra springer oroligt omkring och Peter tar sig ut på piren. Han signalerar till Lena att ringa 112 och hon ringer larmcentralen. Mannen i vattnet är blind! Peter springer bort för att skaffa förstärkning och innan han är tillbaka kommer både SAR båt, ambulans och räddningstjänst i full fart. Den blinda mannen har lyckats ta sig upp från vattnet med hjälp av sin vän och blir omhändertagen av ambulanspersonalen. Lite omskakade lämnar vi platsen efter att ha förhört oss om att mannen är okey.

Vi passar även på att besöka badanläggningen på ön. En stor anläggning med flera varma pooler samt stor bastu och en underbar relaxavdelning med utsikt över Nordsjön.

Blog Image

Efter 5 dagar på Helgoland kastar vi loss för att ta oss söderut till Den Helder norr om Amsterdam. Enligt väderprognoserna ska vindarna ligga på 12-15 m/s och vända så vi ska kunna segla större delen av sträckan.

Framåt kvällen ökar vinden för att under natten vara uppe i stormstyrkor på 24 m/s. Vi seglar med bara focken för att få lite stabilitet. Regnet öser ner och vågorna är enorma. Då känns det väldigt skönt att sitta i en Orustbyggd båt från Najad. Den klarar stormen bra och nästa morgon har vinden avtagit till 18 m/s vilket är mycket även det. Konstigt nog känns det riktigt lugnt! På eftermiddagen kommer vi in i hamnen, äter lagad mat och går och lägger oss. Både Lena och Peter känner sig slitna efter nattens oväder och obefintliga sömn så det var extra skönt att krypa till sängs utan att allt gungar. Fler oväder i den här kalibern undviker vi gärna framöver.

Den Helder är en stad med stor militärbas. Mitt emot småbåtshamnen ligger stora krigsfartyg förtöjda. Även småbåtshamnen ligger inom marinens område. Stora gallergrindar ska passeras för att ta sig ut från området in till stan.

Blog Image

Vi passar på att besöka ett av ett flertal marinmuseum. Förra året när vi seglade hem båten besökte vi ett ubåtsmuseum. Detta året blev det ett besök i Hollands motsvarighet till Wasa skeppet.

Blog Image

Imorgon går färden vidare söderut till Scheveningen i Holland (om det inte blåser storm igen…….)